Frittata z warzywami i serem pleśniowym

Składniki:

  1. 6 dużych jaj lub 7 średnich
  2. 50g sera typu lazur (niebieska lub zielona pleśń)
  3. Czerwona papryka
  4. 4 małe szalotki
  5. Pół małej żółtej cukinii
  6. 100g śmietany 18%
  7. Garść liści bazylii
  8. Pieprz, sól do smaku
  9. Oliwa z wytłoczyn

Młodsza i zdolniejsza siostra omletu, wymagająca posiadania piekarnika i patelni, która wytrzyma wewnątrz niego ok. 10 minut. W tym przepisie śmietanę można zastąpić nieco mniejszą ilością mleka. Ta potrawa wynikła z okołopołudniowego socjalizowania się, co dowodzi, że należy się okołopołudniowo socjalizować.

I. Dobre smacznego początki…

Paprykę i cukinię umyć. Paprykę pokroić w słupki (przy dużym owocu ciachnąć je na pół), cukinię w cieniutkie półplastry. Szalotki obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać takoż na cienkie półplastry. Rozgrzać oliwę na patelnię, wrzucić paprykę z cukinią, przykryć i poddusić aż zmiękną. Po kilku minutach dodać cebulę. Piekarnik rozgrzać do 180oC (opcja grill – wtedy górna półka lub opcja termoobieg – wtedy środkowa). W międzyczasie wbić do miski jajka, dodać śmietany/mleka, soli, pieprzu oraz pokrojonego w drobną kostkę sera pleśniowego. Całość porządnie zamieszać. Posiekać drobno garść liści bazylii.

II. …a koniec!

Kiedy warzywa już całkowicie zmiękną, zdjąć pokrywkę i dodać masę jajeczną (zmniejszyć ogień do minimum). Należy umożliwić płynnej części dotarcie do wszelkich zakamarków patelni. Na koniec sypnąć do całości posiekaną bazylię i delikatnie zamieszać bez dotykania dna. Potrzymać patelnię na małym ogniu ok. 2 minut i do piekarnika. Gotowa frittata będzie rumiano – złocista i spulchniona (ok. 8 – 10 minut). Pycha!

Reklamy
Otagowane , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: