Pizza z mięsem mielonym i cebulą

Składniki (wierzch – jedna duża blacha piekarnikowa):

  1. 250g mięsa mielonego (wołowiny lub wołowiny + wieprzowiny)
  2. 1 duża cebula lub 2 małe
  3. 200g ostrego sera żółtego (np. morski)
  4. 4 łyżki sosu aioli
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 4 łyżki miodu
  7. Łyżka papryki słodkiej
  8. Płaska łyżeczka dobrego curry (np. z młynka)
  9. Szczypta papryki ostrej lub pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
  10. 4 krople sosu worcestershire
  11. Sól i pieprz do smaku
  12. Oliwa z wytłoczyn

Przepis na ciasto jest już na blogu, tak samo jak na sos aioli.

I. ”Fresh meat!”

Cebulę pokroić na piórka (niezbyt cienkie), obrać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, po jakiejś minucie także zmiażdżony czosnek. Całość zeszklić, a następnie dodać pieprzu, soli, papryki oraz curry. Dobrze wymieszać, zrobić miejsce na środku patelni i dorzucić tam mięso. Jak już zacznie się lekko rumienić podlać miodem i sosem worcestershire, ponownie starannie zamieszać i podusić przez około dwie minuty – mieszanka gotowa. Jeśli wyda się za mało słodka, można doprawić odrobiną brązowego cukru.

II. Serrr!

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Sos aioli rozprowadzić na wstępnie podpieczonym cieście, następnie rozprowadzić masę mięsno – cebulową, starty ser żółty na wierzch. Następnie pizza trafia do piekarnika na ok. 10 minut (temperatura jest w przepisie na ciasto). To bardzo mięsna, smaczna, sycąca i zaskakująca paletą smaków wersja.

Otagowane , , , , , ,

Dodaj komentarz