Składniki (wierzch – jedna duża blacha piekarnikowa):
- 2 duże gruszki
- 200g sera pleśniowego z kolorową pleśnią
- 200g boczku w cienkich plastrach (opcjonalnie)
- 4 łyżki sosu aioli
Ciasto należy przygotować wg znajdującego się już na blogu przepisu, podobnie sos aioli.
I. Wypiek z wypiekami
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posiekać wzdłuż na cienkie plastry. Na wstępnie podpieczonym (polecam) cieście rozprowadzić równomiernie 4 porządne łyżki sosu aioli. Na sos wędruje warstwa gruszek, a na nie cieniutkie plastry boczku. Wegetarianie rezygnują z boczku i nadal mają pyszną pizzę (sprawdzone). Na wierzch należy zetrzeć ser pleśniowy – na najdrobniejszych oczkach tarki. Całość wędruje do piekarnika na ok. 10 minut (temperatura jest w przepisie na ciasto). Jest legenda miejska, że jak Zwierzak z Muppetów miał się rzucić na kamerę, to za statywem leżała ta pizza. True that.