Pizza z gruszkami, boczkiem i serem pleśniowym

Składniki (wierzch – jedna duża blacha piekarnikowa):

  1. 2 duże gruszki
  2. 200g sera pleśniowego z kolorową pleśnią
  3. 200g boczku w cienkich plastrach (opcjonalnie)
  4. 4 łyżki sosu aioli

Ciasto należy przygotować wg znajdującego się już na blogu przepisu, podobnie sos aioli.

I.  Wypiek z wypiekami

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posiekać wzdłuż na cienkie plastry. Na wstępnie podpieczonym (polecam) cieście rozprowadzić równomiernie 4 porządne łyżki sosu aioli. Na sos wędruje warstwa gruszek, a na nie cieniutkie plastry boczku. Wegetarianie rezygnują z boczku i nadal mają pyszną pizzę (sprawdzone). Na wierzch należy zetrzeć ser pleśniowy – na najdrobniejszych oczkach tarki. Całość wędruje do piekarnika na ok. 10 minut (temperatura jest w przepisie na ciasto). Jest legenda miejska, że jak Zwierzak z Muppetów miał się rzucić na kamerę, to za statywem leżała ta pizza. True that.

Reklamy
Otagowane , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: