Babka ziemniaczana

Składniki (na jedną klasyczną blachę 40x25cm):

  1. 2,5kg starych ziemniaków
  2. 1kg cebuli
  3. Pół główki czosnku
  4. 0,5kg wędzonego boczku (opcjonalnie)
  5. 0,5kg pieczarek
  6. 0,5kg śmietany 12%
  7. 2 jajka
  8. Półtorej łyżki soli + sól do sosu
  9. Pieprz mielony (mieszanka)
  10. Łyżka masła
  11. Oliwa z wytłoczyn

Genialna potrawa niskobudżetowa, w wersji bez boczku – wege. Można ją też bez problemu przygotować bez jajek i masła. Ziemniaki muszą być jak najstarsze, bo takie zawierają najmniej wody – babka będzie miała dzięki temu zwartą i ułatwiającą porcjowanie konsystencję. Do ziemniaków można wrzucić, co tylko głowa podpowie – np. paprykę, groszek itp. Ja wolę wersję z pieczarkami w sosie, ale nic nie stoi na przeszkodzie dodaniu ich do zapiekanej masy. Całości nie należy zapiekać w głębszym naczyniu, ponieważ tworząca się na powierzchni chrupiąca skórka uniemożliwi zapieczenie głębszych warstw – babka musi być dość cienka.

I.  Gra wstępna

Cebulę posiekać na grube piórka, boczek w kostkę, oba odłożyć, ale oddzielnie. Pieczarki po umyciu pokroić w plastry i na bok. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić boczek (bez tłuszczu, starczy tego zawartego w mięsie). Zrumienić, następnie dodać masło oraz odrobinę oliwy i wrzucić cebulę oraz posiekany/wyciśnięty czosnek – smażyć, aż cebula się zeszkli. Całość ląduje w dużej misie. Na tę samą patelnię wrzucić posiekane pieczarki, w razie potrzeby uzupełnić masło i podsmażyć. Gotowe grzyby zostają po obrobieniu na patelni, która wróci na palnik pod koniec pieczenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować (robot kuchenny do robienia soku lub przystosowany blender), następnie wlać do misy z cebulą, czosnkiem i boczkiem. Wbić do całości dwa jajka, dodać półtorej łyżki soli, a także świeżo zmielony pieprz, całość porządnie wymieszać.

II. Babka w piecu

Piekarnik rozgrzać do 180oC (grzanie góra/dół). Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, wlać przygotowaną masę, po czym całość wędruje do piekarnika na co najmniej 80 minut. Chcemy uzyskać brązową skórką i zwartą konsystencję (ze świeżych ziemniaków wyjdzie kleista babka, choć nadal pyszna). Na 5 minut przed końcem pieczenia na patelnię z pieczarkami wlać śmietanę, doprawić pieprzem oraz solą i poddusić całość, starannie mieszając. Babkę polać sosem i zajadać pochrumkując.

Reklamy
Otagowane , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: