Pastel de choclo (chilijska zapiekanka)

Składniki (na 4 osoby lub 2 głodne potwory):

  1. Kukurydza w puszce – 500g (po odsączeniu), ew. mrożona
  2. Mąka kukurydziana – 70g
  3. Świeża bazylia – liście z jednej sklepowej doniczki
  4. 1 szklanka mleka
  5. 0,5kg mięsa mielonego (wołowo – wieprzowe)
  6. 1 cebula
  7. 6 ząbków czosnku
  8. 1 szklanka bulionu
  9. 1 łyżeczka papryki słodkiej
  10. 1 łyżeczka suszonego oregano
  11. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  12. Płatki chilli lub pieprz cayenne – wg uznania
  13. Olej słonecznikowy lub rzepakowy
  14. 1 łyżka masła
  15. Sól, pieprz, cukier – do smaku

Chilijska kuchnia to fantastyczna fuzja pomysłów z Afryki, Hiszpanii oraz lokalnych. Zaczytałem się, postanowiłem wypróbować i powstała sycąca zapiekanka – łatwa do przygotowania, tania i ze sporym marginesem do modyfikacji.

Jeśli ktoś nie może/nie chce spożywać czerwonego mięsa, można je z powodzeniem zastąpić mielonym mięsem z indyka (z kury raczej nie).

I.  Kołdra kukurydziana

Masę kukurydzianą warto przygotować wcześniej – będzie cierpliwie czekać na finisz mięsny. Kukurydzę odsączyć (jeśli z puszki), dodać mąki oraz mleka, a następnie zblendować aż do konsystencji purée. Dodać soli i pieprzu do smaku (ew. cukru), ponownie wymieszać. Liście bazylii posiekać i odłożyć. W głębokim rondlu rozgrzać masło, dodać masę kukurydzianą oraz bazylię i starannie mieszając zredukować do dość gęstej postaci (trochę jak ciasto, które dość długo odkleja się od drewnianej łyżki). Odstawić.

II. ”Skąd masz mięsko?”

Cebulę drobno posiekać, rozgrzać olej na patelni i zeszklić. W trakcie szklenia dodać wyciśnięty czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę, kmin i oregano. Płatki chili lub pieprz kajeński pozwalają wyregulować ostrość. Szczypta da delikatny akcent, jedna łyżeczka wyraźną, ale nieprzesadną ostrość, jedna łyżka to już głębokie wzruszenie. Po zeszkleniu cebuli i czosnku na patelnię wędruje mięso. Jak już będzie brązowe, do naczynia wędruje bulion. To jest dobry moment na ustawienie piekarnika na 200oC (grzanie góra/dół). Przyprawione mięso z bulionem wymieszać i zredukować do bardzo gęstego sosu. W międzyczasie próbować i przyprawiać wg uznania. Całość można minimalnie posłodzić – co komu pasuje.

III. La gran final

Formę/brytfankę/naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno wyłożyć sosem mięsnym, purée kukurydziane z bazylią na górę. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma szczyptami cukru. Piec przez ok. 40 minut (bez przykrycia!), aż wierzch będzie mocno złocisty. Wchłonąć pomrukując!

Reklamy
Otagowane , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: