Marynowane skrzydełka z grilla lub pieczone

Składniki (na 1 kg skrzydełek):

  1. Tacka kurzych skrzydełek
  2. ½ szklanki oliwy
  3. ¼ szklanki octu z białego wina
  4. 4 duże ząbki czosnku
  5. Sok z połowy cytryny
  6. Łyżeczka słodkiej papryki
  7. Odrobina pieprzu kajeńskiego
  8. 1,5 łyżki cukru
  9. 1,5 łyżeczki soli

Ta wersja skrzydełek zmieni wasz sposób myślenia o bardzo niedocenianej potrawie. Świetnie wychodzą zarówno z grilla jak i piekarnika. Ludzie będą chcieli wracać do waszego domu z powodu tych skrzydełek. Ryan Gosling zasubskrybuje was na Twitterze. Serio. I Emma Stone też. Znakomita potrawa dla imprezowych głodomorów, banalna, tania i szybka w przygotowaniu. Ukłony za przepis dla Merigold.

I.  Podciąć skrzydła

Skrzydełka poprzecinać w zgięciach stawowych. Dwie części z każdego do miski, a tę zasadniczo bezmięsną – do kosza lub zostawić jako bazę na bulion (polecam to ostatnie rozwiązanie – nie marnujemy jedzenia).

II. Marynata warta Nobla

Wszystkie składniki marynaty wlać/wrzucić do blendera i zmiksować do gładkości. Proste? Proste. Następnie zalać rozporcjowane skrzydełka w misce, wymieszać, żeby marynata równo się rozprowadziła, przykryć folią i zostawić na noc (optymalnie – na całą dobę). Zamarynowane skrzydełka rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piec pół godziny w 200oC – kwadrans z termoobiegiem i kwadrans bez (grzanie góra&dół). Jeśli grillować, to powinny być złotawe. Należy jeść paluchami i odczuwać radość, howgh.

Reklamy
Otagowane , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: